elementary statistics 13th edition triola test bank

Elementary Statistics 13th Edition Triola Test Bank Full Download: http://alibabadownload.com/product/elementary-statist...

0 downloads 144 Views
Elementary Statistics 13th Edition Triola Test Bank Full Download: http://alibabadownload.com/product/elementary-statistics-13th-edition-triola-test-bank/

Chapter 2 Exam A Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which choice displays the best graphic display of the amount of nitrous oxide (NO) explained by the amount of carbon monoxide (CO) emissions in million metric tons over a ten year period in the United States? The data set is below: CO

5638

5708

5893

5807

5881

5939

6024

6032

5946

6022

NO

351

349

345

339

335

335

362

371

376

384

A) Nitrous Oxide (NO) and Carbon Monoxide (CO)

B) Nitrous Oxide (NO) and Carbon Monoxide (CO) Emissions in the U.S. over Ten Years

6500 6000 5500 5000 1

3

5

7

9

Year CO

CO Emission in Million Metric Tons

Emission in Million Metric Tons

Emissions in the U.S. over Ten Years

6100 6000 5900 5800 5700 5600 320

340

360

380

400

NO Emission in Million Metric Tons

NO

C) Nitrous Oxide (NO) and Carbon Monoxide (CO) D)

Nitrous Oxide (NO) and Carbon Monoxide (CO)

Emissions in the U.S. over Ten Years NO Emission in Million Metric Tons

Emissions in the U.S. over Ten Years

400 380 360 340 320 5600 5800 6000 6200 CO Emission in Million Metric Tons

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 13

This sample only, Download all chapters at: alibabadownload.com

1)____________

2) A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40 years. The blood pressure readings were given to the nearest whole number. Approximately what percentage of the people aged 25 -40 had a systolic blood pressure reading between 110 and 119 mm Hg inclusive?

2)____________

Systolic Blood Pressure for People Aged 25 – 40 Years

A) 0.35%

B) 3.5%

C) 30%

D) 35%

3) A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40 years. The blood pressure readings were given to the nearest whole number. Approximately what percentage of the people aged 25 -40 had a systolic blood pressure reading between 110 and 139 mm Hg inclusive? Systolic Blood Pressure for People Aged 25 – 40 Years

A) 75%

B) 89%

C) 59%

D) 39%

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 14

3)____________

4) The Kappa Iota Sigma Fraternity polled its members on the weekend party theme. The vote was as follows: six for toga, four for hayride, eight for luau, and two for masquerade. Display the vote count in a Pareto chart.

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 15

4)____________

5) A store manager counts the number of customers who make a purchase in his store each day. The data are as follows.

5)____________

10 11 8 14 7 10 10 11 8 7 Which of these choices display the correct dotplot?

6) The following data show the number of laps run by each participant in a marathon. 46 65 55 43 51 48 57 30 43 49 32 56 Which of these choices display the correct stemplot? A)

B) 3 4 5 6

02 33689 1567 5

3 4 4 6

02 3689 13567 5

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 16

6)____________

7) The scatterplot below displays the amount of nitrous oxide (NO) explained by the amount of carbon monoxide (CO) emissions in million metric tons over a ten year period in the United States. Select the choice that best describes any relationship between the variables.

7)____________

NO Emission in Million Metric Tons

Nitrous Oxide (NO) and Carbon Monoxide (CO) Emissions in the U.S. for Ten Years 390 380 370 360 350 340 330 5600

5650

5700

5750

5800

5850

5900

5950

6000

6050

6100

CO Emission in Million Metric Tons

A) There is a negative linear association between NO and CO. B) There is a positive linear association between NO and CO. C) Overall, there is no noticeable relationship between NO and CO. D) NO can be explained by CO. 8) Identify the cumulative frequency distribution that corresponds to the given frequency distribution. Number of Cars 4 16 60 20

Speed 0-29 30-59 60-89 90-119 A)

B) Speed Less than 30 Less than 60 Less than 90 Less than 120

Cumulative Frequency 4 20 80 100

C)

Speed

Cumulative Frequency

Less than 30 Less than 60 Less than 90 Less than 120

0.04 0.20 0.80 1.00

D) Speed 0-29 30-59 60-89 90-119

Cumulative Frequency 4 20 80 100

Cumulative Speed Frequency Less than 30 100 Less than 60 80 Less than 90 82 Less than 120 4

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 17

8)____________

9) The following frequency distribution represents the scores on a math test. Find the class midpoint of scores for the interval 40-59. Scores 50-59 60-69 70-79 80-89 90-99 A) 50.5

9)____________

Number of students 2 4 6 15 5 B) 48.5

C) 49.5

D) 49.0

10) The histogram below represents the number of television sets per household for a sample of 10)___________ U.S. households. What is the sample size? Number of Television Sets Per U.S. Household

A) 100 households C) 50 households

B) 5 households D) 90 households

11) The weights (in pounds) of 22 members of the junior varsity football team are listed below. 144 152 142 151 160 152 131 164 141 153 140 144 175 156 147 133 172 159 135 159 148 171 Which of these choices display the correct stemplot? A)

B) 13 14 15 16 17

135 0124478 1223699 04 125

13 14 15 16 17

135 1223699 0124478 04 125

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 18

11)___________

12) A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40 years. The blood pressure readings (in mm Hg) were given to the nearest whole number. What class width was used to construct the relative frequency distribution?

12)___________

Systolic Blood Pressure for People Aged 25 – 40 Years

A) 11 years

B) 9 years

C) 10 years

D) 100 years

13) The following frequency distribution analyzes the scores on a math test. Find the class boundaries of scores interval 90-99. Scores 50-59 60-69 70-79 80-89 90-99 A) 89.5, 100.5

Number of Students 2 4 6 15 5 B) 89.5, 100.5

C) 90.5, 99.5

D) 89.5, 99.5

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 19

13)___________

14) x 0.51 0.02 0.14 0.29 0.34 0.8 0.47 0.71 y 0.31 0.46 –0.12 0.34 –0.05 0.8 0.35 0.47 Which of these choices display the correct scatterplot?

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 20

14)___________

15) Which of the following cumulative frequency distribution corresponds to the given frequency distribution?

Weight (oz) 1.2-1.6 1.7-2.1 2.2-2.6 2.7-3.1 3.2-3.6

15)___________

Number of Stones 5 2 5 5 13

A)

B) Cumulative Weight (oz) Frequency 1.2-1.6 5 1.7-2.1 7 2.2-2.6 12 2.7-3.1 17 3.2-3.6 30

C)

Cumulative Weight (oz) Frequency Less than 2.2 7 Less than 3.2 17 Less than 3.7 30

D) Weight (oz) Less than 1.7 Less than 2.2 Less than 2.7 Less than 3.2 Less than 3.7

Cumulative Frequency 5 7 12 17 30

Cumulative Weight (oz) Frequency Less than 1.7 5 Less than 2.2 7 Less than 2.7 12 Less than 3.2 17 Less than 3.7 28

16) The attendance counts for this season's basketball games are listed below. Which of these choices display the correct stemplot? 227 239 215 219 221 233 229 233 235 228 245 231 A)

B) 21 22 23 24

59 1789 13359 5

21 22 23 24

579 189 13359 5

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 21

16)___________

17) The frequency distribution below summarizes employee years of service for Alpha Corporation. Find the class midpoint for class 1 -5.

17)___________

Years of Service Frequency 5 1-5 6-10 20 11-15 25 16-20 10 21-25 5 26-30 3 A) 3.5 years

B) 3.0 years

C) 5.0 years

D) 2.5 years

18) The two key parts of a regression equation involve the ____________ and the y-____________.

18)___________

A) slope; intercept B) asymptote; intercept C) s l o p e ; a x i s D) asymptote; axis 19) Analysis of the data from 25 mothers indicates that an infant’s birth weight (g), y, can be estimated by a mother’s weight (kg), x, using the regression equation y = 31x + 1501. For every _______ kg increase in a mother’s weight, the infant’s birth weight increases by _________ g. A) 31; 1501

B) 1; 31

C) 3 1 ; 1

D) 1501; 31

20) Analysis of the data from 25 mothers indicates that an infant’s birth weight (g), y, can be estimated by a mother’s weight (kg), x, using the regression equation y = 31x + 1501. If a mother’s weight is 70 kg, the infant’s birth weight can be estimated as _________ g. A) 48,701

B) 1718

C) 4 6

19)___________

D) 3671

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 22

20)___________

Answer Key Testname: CHAPTER 2 EXAM A 1) D 2) D 3) A 4) A 5) A 6) A 7) C 8) A 9) C 10) A 11) A 12) C 13) D 14) D 15) C 16) A 17) B 18) A 19) B 20) D

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 23

Chapter 2 Exam B Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The histogram below represents the number of television sets per household for a sample of U.S. households. What is the sample size?

1)____________

Number of TV Sets Per U.S. Household

A) 5

B) 50

C) 90

D) 100

2) The following data consists of the weights (in pounds) of 15 randomly selected women and the weights of 15 randomly selected men. Which of these choices display the correct backto-back stemplot? Women: 128 122 145

150 137 126

118 110 139

166 175 111

142 152 170

Men:

153 176 190

199 162 141

186 196 166

169 155 153

140 136 173

A)

B) Men

1 5 3 9 6 6 9 6

11 12 6 13 0 14 3 15 2 16 3 17 6 18 0 19

Women 0 1 8 2 6 8 7 9 2 5 0 2 6 0 5

Men

1 5 3 9 6 6 9 9

6 0 3 2 3 6 6

11 12 13 14 15 16 17 18 19

Women 0 1 2 6 8 7 9 2 5 0 2 4 6 0 5

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 24

2)____________

3) Attendance records at a school show the number of days each student was absent during the year. The days absent for each student were as follows.

3)____________

0 2 3 4 2 3 4 6 7 2 3 4 6 9 8 Which of these choices display the correct dotplot?

4) According to USA Today, the largest categories of sports equipment sales are as follows: fishing ($2.0 billion); firearms and hunting ($3.1 billion); camping ($1.7 billion); golf ($2.5 billion). What type of graph would depict these different categories and their relative amounts the best? A) A pie chart

B) A bar chart

C) A column chart D) A Pareto chart

5) The frequency distribution below summarizes the home sale prices in the city of Summerhill for the month of June. Determine the width of each class. Sale Price (in thousand $) 80.0 - 110.9 111.0 - 141.9 142.0 – 172.9 173.0 – 203.9 204.0 – 234.9 235.0 – 265.9 A) 61

Frequency 2 5 7 10 3 1

B) 31

4)____________

C) 28

D) 30

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 25

5)____________

6) A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40 years. The blood pressure readings were given to the nearest whole number. Approximately what percentage of the people aged 25 -40 had a systolic blood pressure reading between 110 and 139 mm Hg inclusive?

6)____________

Systolic Blood Pressure for People Aged 25 – 40 Years

A) 59%

B) 39%

C) 89%

D) 75%

7) The following frequency distribution d e p ic ts the scores on a math test. Find the class midpoint of scores for the interval 95-99. Scores 75-79 80-84 85-89 90-94 95-99 A) 97.5

Number of Students 2 4 6 15 5 B) 97.0

C) 96.5

D) 98.0

8) The ages of the 45 members of a track and field team are listed below. Which of these choices display the correct stemplot? 21 18 42 35 32 21 44 25 38 48 14 19 23 22 28 32 34 27 31 17 16 41 37 22 24 33 32 21 26 30 22 27 32 30 20 18 17 21 15 26 36 31 40 16 25 B)

A) 1 1 2 2 3 3 4 4

7)____________

4 56677889 0111122234 5566778 0011222234 5678 0124 8

1 1 2 2 3 3 4 4

45 56677889 01111222345 5566778 00112222345 5678 0124 8

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 26

8)____________

9) A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40 years. The blood pressure readings were given to the nearest whole number. Approximately what percentage of the people aged 25 -40 had a systolic blood pressure reading between 110 and 119 mm Hg inclusive?

9)____________

Systolic Blood Pressure for People Aged 25 – 40 Years

A) 35%

B) 0.35%

C) 3.5%

D) 30%

10) The Kappa Iota Sigma Fraternity polled its members on the weekend party theme. The vote was as follows: six for toga, four for hayride, eight for luau, and two for masquerade. Which of these choices display the correct Pareto chart?

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 27

10)___________

11) The following data show the number of laps run by each participant in a marathon.

11)___________

46 65 55 43 51 48 57 30 43 49 32 56 Which of these choices display the correct stemplot? A) 3 02 4 33689 5 1567 6 5

B) 3 4 4 6

02 3689 13567 5

12) A manufacturer records the number of errors each work station makes during the week. The data are as follows.

12)___________

6 3 2 3 5 2 0 2 5 4 2 0 1 Which of these choices display the correct dotplot?

13) The following frequency distribution displays the scores on a math test. Find the class boundaries of scores interval 40-59. Scores 50-59 60-69 70-79 80-89 90-99

Number of Students 2 4 6 15 5

A) 49.5, 59.5

B) 50.5, 59.5

C) 49.5, 58.5

D) 50.5, 58.5

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 28

13)___________

14) The following data represent the number of cars passing through a toll booth during a certain time period over a number of days.

14)___________

38 39 37 37 44 38 41 38 39 35 42 39 43 37 41 Which of these choices display the correct dotplot?

15) The frequency distribution below summarizes employee years of service for Alpha Corporation. Determine the width of each class. Years of Service Frequency 5 1-5 6-10 20 11-15 25 16-20 10 21-25 5 26-30 3 A) 5 years

B) 6 years

C) 4 years

D) 10 years

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 29

15)___________

16)___________ 16) Wagenlucht Ice Cream Company is always trying to create new flavors of ice cream. They are market testing three kinds to find out which one has the best chance of becoming popular. They give small samples of each to 20 people at a grocery store. Four ice cream tasters preferred the Strawberry Cream, 12 preferred Choco-Nuts, and four loved the Orange Mint. Construct a Pareto chart to represent these preferences. Choose the vertical scale so that the relative frequencies are represented.

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 30

17) The frequency distribution below summarizes the home sale prices in the city of Summerhill for the month of June. Determine the class midpoint (in thousand $) for the class 235.0 -265.9. Sale Price (in thousand $) 80.0 - 110.9 111.0 - 141.9 142.0 - 172.9 173.0 - 203.9 204.0 - 234.9 235.0 - 265.9 A) 250.4

B) 250.55

17)___________

Frequency 2 5 7 10 3 1 C) 250.45

D) 250.5

18) Identify the cumulative frequency distribution that corresponds to the given frequency distribution. Number Speed of Cars 0-29 4 30-59 16 60-89 60 90-119 20

18)___________

B)

A) Speed Less than 30 Less than 60 Less than 90 Less than 120

Cumulative Frequency 0.04 0.20 0.80 1.00

Speed

Cumulative Frequency

Less than 30 Less than 60 Less than 90 Less than 120

4 20 80 100

D)

C) Speed

Cumulative Frequency

0-29 30-59 60-89 90-119

4 20 80 100

Speed

Cumulative Frequency

Less than 30 Less than 60 Less than 90 Less than 120

100 80 82 4

19) The linear __________ coefficient denoted by r measures the __________ of the linear association between two variables. A) correlation; strength B) probability; likelihood C) exponential; exponent D) squares; weakness

19)___________

20) Smoking and the episodes of lung cancer have a high correlation, but it does not prove _________. A) causation B) correlation C) exponentiation D) a linear relationship

20)___________

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 31

Answer Key Testname: CHAPTER 2 EXAM B 1) D 2) A 3) D 4) D 5) B 6) D 7) B 8) A 9) A 10) A 11) A 12) C 13) A 14) D 15) A 16) A 17) C 18) B 19) A 20) A

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 32

Chapter 2 Exam C Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) A bar chart and a Pareto chart both use bars to show frequencies of categories of categorical data. What characteristic distinguishes a Pareto chart from a bar chart and how does that characteristic help us in understanding the data?

1)____________

2) A school district performed a study to find the main causes leading to its students dropping out of school. Thirty cases were analyzed, and a primary cause was assigned to each case. The causes included unexcused absences (U), illness (I), family problems (F), and other causes (O). The results for the thirty cases are listed below:

2)____________

U F I

U O F

U I F U I I F U U

O O F I I I

U I O

I F O U F U

Construct a table summarizing the frequency distribution of the primary causes leading to student dropout. Cause

Frequency

3) Use the high closing values of Statstar Inc. stock from the years 2005-2016 to construct a time-series graph. (Let x = 0 represent 2005 and so on.) Identify a trend.

3)____________

Year High Year High 2005 48 2011 62 2006 53 2012 60 2007 47 2013 68 2008 55 2014 42 2009 58 2015 51 2010 61 2016 78 4) Describe at least two advantages to using stemplots rather than frequency distributions.

4)____________

5) The following data set represents Heather’s average monthly charges (in $) for cable TV for the past 24 months.

5)____________

105 125 110 98 102 115 110 123 118 101 95 128 110 105 122 107 118 107 117 125 116 110 101 107 Construct a frequency distribution with 4 classes, a class width of 2 hours, and a lower limit of 100 for class 1. Charges $

Frequency

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 33

6) The following figures represent Latisha’s monthly charges (in $) for long distance telephone calls for the past twelve months. 7.12 10.40 14.70 10.48 16.47

6)____________

18.24

7.53

15.45

13.04 15.48 13.33

12.56

Construct a frequency distribution with four classes. Charges $

Frequency

7) The data shows the roundtrip mileage that 43 randomly selected students drive to school each day. Construct a frequency polygon. Applying a loose interpretation of the requirements for a normal distribution, do the mileages appear to be normally distributed? Why or why not? Miles 10-14 15-19 20-24 25-29 30-34

7)____________

Frequency 0 6 9 21 7

8) The graph below shows the number of car accidents occurring in one city in each of the years 2011 through 2016. The number of accidents dropped in 2013 after a new speed limit was imposed. Does the graph distort the data? How would you redesign the graph to be less misleading? Number of Car Accidents for 2011 - 2016

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 34

8)____________

9) In a survey, 26 voters were asked their ages. The results are shown below. Construct a histogram to represent the data (with 5 classes beginning with a lower class limit of 19.5 and a class width of 10). What is the approximate age at the center?

9)____________

43 56 28 63 67 66 52 48 37 51 40 60 62 66 45 21 35 49 32 53 61 53 69 31 48 59

10) In a survey, 20 people were asked how many magazines they had purchased during the previous year. The results are shown below. Construct a histogram to represent the data. Use 4 classes with a class width of 10, and begin with a lower class limit of -0.5. What is the approximate amount at the center? 6 15 24 7

10)___________

3 36 25 18 12 18 5 30 0 22 33 24 19 4 12 9

11) Suppose that a data set has a minimum value of 24 and a maximum of 79 and that you want 5 classes. Explain how to find the class width for this frequency table. What happens if you mistakenly use a class width of 11 instead of 12?

11)___________

12) Kevin asked some of his friends how many hours they had worked during the previous week at their after-school jobs. The results are shown below.

12)___________

5 6 5 4 5 5 9 8 5 3 7 6 6 7 5 6 7 5 6 8 6 7 8 4 Construct a frequency distribution. Use 4 classes, a class width of 2 hours, and a lower limit of 3 for class 1. Hours

Frequency

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 35

13) Describe the differences between a histogram and a stemplot and discuss the advantages and disadvantages of each.

13)___________

14) The following data set represents Heather’s average monthly charges (in $) for cable TV for the past 12 months.

14)___________

105 125 110 98 102 115 110 123 118 101 95 128 Construct a frequency distribution with 4 classes. Charges

Frequency

15) The frequency distribution below summarizes the home sale prices in the city of Summerhill 15)___________ for the month of June. Determine the class width, class midpoint, and the class boundaries for the class 235.0-265.9. Sale Price (in thousand $) Frequency 2 80.0 - 110.9 111.0 - 141.9 5 142.0 - 172.9 7 173.0 - 203.9 10 204.0 - 234.9 3 235.0 - 265.9 1 16) The frequency table below shows the amount of weight loss during the first month of a diet program for a group of men. Constructing a frequency polygon. Applying a loose interpretation of the requirements for a normal distribution, do the pounds of weight loss appear to be normally distributed? Why or why not? Weight (lb) 5-7 8-10 11-13 14-16 17-19 20-22

16)___________

Frequency 2 9 18 13 4 1

17) Explain in your own words why a bar graph can be misleading if one or both of the scales begin at some value other than zero.

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 36

17)___________

18) Define the difference between a Relative Frequency Distribution and a Cumulative Frequency Distribution.

18)___________

19) Graphs should be constructed in a way that is fair and objective. A common deceptive graph alters the axes of the graph in what way?

19)__________

20) Describe how a data point labeled as an outlier can affect the analysis of a data set in a frequency distribution or histogram.

20)___________

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 37

Answer Key Testname: CHAPTER 2 EXAM C 1) In a Pareto chart, the bars are arranged in descending order according to frequencies. The Pareto chart helps us understand data by drawing attention to the categories which have the highest frequencies. 2) Cause Frequency U 9 I 9 F 7 O 5 3) Trend: Answers will vary. Possible answer: Except for a drop in high closing value in 2007, there was a steady rise through 2013, after which there was a sharp drop in 2014 followed by increases through 2016. High Closing Values of Statstar Inc.

Years Since 2005 4) Answers will vary. Possible answer: The shape of a distribution can readily be seen. The plot can be drawn quicker, since class width need not be calculated. 5) Charges $ Frequency 100 2 110 12 120 5 130 5 14 12

Frequency

10 8 6 4 2 0 100

110

120

130

Monthly Bill $ Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 38

6)

Charges Frequency 2 7.00-9.99 10.00-12.99 3 13.00-15.99 5 16.00-18.99 2

7) The frequency polygon appears to roughly approximate a normal distribution. The frequencies increase to a maximum and then decrease, and the graph is symmetric with the left half being roughly a mirror image of the right half. Roundtrip Mileage to School

8) The graph distorts the data because the the vertical scale starts at 60 rather than 0, giving the impression of a large difference in the number of accidents, when actually the number of accidents only varies from 90 to 120. To make the graph less misleading, change the vertical scale so that it begins at 0 and increases in increments of 20. 9) The approximate age at the center is 50 years. Age of Voters

10) The approximate amount at the center is 16 magazines. Number of Magazines Purchased in the Previous Year

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 39

Elementary Statistics 13th Edition Triola Test Bank Full Download: http://alibabadownload.com/product/elementary-statistics-13th-edition-triola-test-bank/ 11) Since the range is 79 − 24 = 55 , and 55 divided by 5 equals 11, a whole number, the class width has to be widened from 11 to 12. If the class width was 11 data values equal to 79 would not be included in the frequency distribution. 12) Hours Frequency 3 3-4 5-6 13 7-8 7 9-10 1 13) Describe the differences between a histogram and a stemplot and discuss the advantages and disadvantages of each. Answers will vary. A histogram organizes the data into classes that have widths determined by the designer. Once a histogram has been created, the original data values can no longer be determined. An advantage is that large amounts of data can be organized into a relatively small space. For stemplots, the groups are determined by place value. The original data values are still accessible from stemplots. Stemplots can be prohibitively large for large sets of data. 14) Charges $ Frequency 2 100 110 5 120 2 130 3 15) class width: 31; class midpoint: 250.45; class boundaries: 234.95, 265.95 16) The frequency polygon appears to roughly approximate a normal distribution. The frequencies increase to a maximum and then decrease, and the graph is symmetric with the left half being roughly a mirror image of the right half. Amount of Weight Loss Among Males During First Month

17) A bar graph with these characteristics exaggerates the differences in the data. 18) A relative frequency distribution displays the proportion or percentage of the total. The sum of the percentages is 100%. Another variation of a frequency distribution is a cumulative frequency distribution in which the frequency for each class is the sum of the frequencies for that class and all previous classes 19) A common deceptive graph involves using a vertical scale that starts at some value greater than zero to exaggerate differences between groups. 20) An outlier is defined as a data point far away from the other data points. An outlier affects the calculation of the mean of a data set and will pull the mean towards the outlier. In addition, an outlier will extend the range of the data set, causing most of the bin intervals to be bunched together along with a large range of bins with no data until the outlier bin is reached. This makes the analysis more difficult if the outlier is included making it more difficult to see the behavior of the rest of the data points.

Copyright © 2018 Pearson Education, Inc. 40

This sample only, Download all chapters at: alibabadownload.com